Dataspel i skolan

Runtom i svenska gymnasieskolor blir E-sport vanligare att ha med på schemat. E-sport står för Elektronisk sport. Det finns guider där du kan läsa mer om olika tv- och dataspel inom många olika genres. E-sport är en benämning på tävlingar inom dessa spel. Det var först under 2000- talet som e-sporten blev populär och växte.

Den första e-sportsutbildningen startade höstterminen 2015 på gymnasiet. Denna trend har spridit sig till allt fler gymnasier som också startat sina egna e-sport utbildningar. Genom att vara förenade och ha med kända e-sportsspelare i utbildningen lockar gymnasierna. Första skolan i Sverige som erbjuder e-sport på schemat var Arlandagymnasiet. Efter den lanseringen har allt fler hakat på trenden som man tror kommer att öka.

Olika skolors esport utbildning

För att få lägga till och studera e-sport till schemat i utbildningen som idrotts- och sportkurs finns de olika krav och bestämmelser. Dessa skiljer sig mellan de olika skolorna. Det krävs att man är duktig på att kommunicera, hög samarbetsförmåga, simultanförmåga samt att man har bra finmotorik. På vissa skolor spelar det ingen roll vilket program man läser på. Medan andra skall man läsa ett specifikt program för att få läsa e-sportsutbildningen. Det finns skolor som kräver tidigare erfarenhet inom e-sport medan andra inte kräver någon tidigare erfarenhet alls.

Pedagogerna som leder utbildningarna är överens om att e-sport inte är någon lek utan man är aktiv i sitt eget lärande, utmanar sig själv för att kunna utvecklas såsom i andra ämnen. Man måste själv bidra för att utbildningen ska bli bra samt kunna lära sig från sina misstag.

Tiden som ägnas till e-sport kan variera mellan skolorna, men den uppskattas vara mellan tre till fem timmar i veckan under skoltid. Då kursen är kopplad till idrott bakar skolorna in till exempel fysisk träning, mental träning, taktik, hälsa som hör till idrott och spelförståelse i olika spel.

Turneringar

För vidare uppmuntran har skolor även skolturneringar där eleverna tävlar mot varandra i de olika spel som de lärt sig. Det finns även särskilda turneringar, som blir större då även e-sport växer. Dessa tävlingar spelas via till exempel internet, lokala nätverk.